Q-SERVICE - Medzinárodná sieť autoservisov

Ak si v zime umývate auto, určite dodržujte tieto pravidlá

Ak si v zime umývate auto, určite dodržujte tieto pravidlá

Umývanie auta v zime je rovnako dôležité, ako v letných mesiacoch. Možno aj dôležitejšie, keďže zimné cesty bývajú posypané štrkom, soľou a rôznymi rozmrazovačmi. Na vozovke sa tiež tvoria mláky a karoséria auta je pri väčšej vlahe vystavená omnoho väčšiemu riziku poškodenia, než v lete.

V chladnom počasí treba dodržiavať určité pravidlá umývania, aby ste nepoškodili jeho lak. Keď ide o opotrebovanie auta, je zima to najkrutejšie obdobie. Sneh, blato, voda a ľad útočia na exteriér vozidiel takmer neustále. Tu je preto niekoľko tipov, ako sa o auto v zime starať čo najlepšie a najšetrnejšie.


Na umývanie auta v zime nepoužívajte horúcu vodu

Ak idete umývať auto, na ktorom je ešte ľad alebo sneh, nesnažte sa ho roztopiť horúcou vodou, mohli by ste si poškodiť sklá. Horúca voda totiž rozširuje mikroskopické trhliny na sklenených častiach a môže spôsobiť pukliny. Navyše zmýva aj ochranný vosk. 

 

Namiesto horúcej vody treba použiť mierne teplú a pred začatím umývania sa odporúča auto zahriať, napríklad jeho preparkovaním do podzemnej garáže alebo naštartovaním motora. Predhriatie zabráni zamŕzaniu vody, ktoré by mohlo poškodiť lak vozidla počas umývania či bezprostredne po ňom.

 

Ak budete pri čistení auta tvrdo tlačiť na jeho povrch, hrozí, že v ňom môžu častice ako soľ, piesok a iné nečistoty, zanechať škrabance. Takúto špinavú prácu radšej nechajte na obyčajné oplachovanie. Wapka alebo hadica s vyšším tlakom uľahčia prácu ešte viac. 

Ako bezpečne aplikovať mydlo na auto? Ideálne je použiť pištoľ s mydlovou penou. Vyhnete sa tak vedru s vodou, a zväčša aj svojmu vlastnému ošpliechaniu, ktoré v zime nie je vôbec príjemné.

 

Umývanie podvozku auta v zime a kúpa vosku

Zamerajte sa na spodnú časť auta. Spodná časť podvozku je viac náchylná na hrdzavenie spôsobené cestnou soľou a striekaním vody z kaluží. Nahromadenú špinu a soľ odstránite hadicou alebo wapkou. Na podvozky existujú aj špeciálne spreje. Poraďte sa s odborníkmi v autoservisoch Q-service.

 

Ošetrenie voskom po umývaní je preventívnym opatrením ochrany laku, preto sa pridáva až v poslednej fáze na očistený povrch auta. Ak hľadáte ekologickú alternatívu k syntetickým voskom, riešením môže byť karnaubský vosk. Má skvelé hydrofóbne vlastnosti a laku dodá prekrásny lesk. Vyrobený je z listov brazílskej palmy Copernicia Cerifera. Navoskovať auto sa odporúča aj pred dlhodobejším garážovaním vozidla. 

 

Umývanie auta v zime nie je náročné, no v porovnaní s tým letným tam sú isté rozdiely. Využite naše rady a vaše auto prežije tieto chladné mesiace bez ujmy. Škrabance, soľ, zmeny teplôt a neustála vlhkosť sú síce náročným, no zvládnuteľným testom pre vozidlo, ak budete dodržiavať správny postup umývania auta v zime. 

 

website created by WMT Studio