Q-SERVICE - Medzinárodná sieť autoservisov

Výmena rozvodov – od čoho závisí cena

Výmena rozvodov – od čoho závisí cena

Oprava škôd na motore spôsobená roztrhnutím rozvodového remeňa alebo poškodením niektorej zo súčastí rozvodových komponentov je drahšia ako výmena rozvodov. Buďte o krok vpred, predíďte tejto nešťastnej situácii a ušetrite na servise. Kedy rozvody meniť? Koľko to bude stáť?

Rozvodová súprava nie je nesmrteľná

Áno, súprava. Na správnom fungovaní motora sa totiž nepodieľa iba rozvodový remeň alebo reťaz, ale aj ďalšie komponenty rozvodov. Patria sem napríklad napínacia kladka, obehová/vodiaca kladka, napínací mechanizmus či vodiace časti reťaze.

 

Rozvodový remeň by ste mali meniť presne podľa intervalu nastaveného výrobcom vozidla, pretože remeň po čase degraduje a reťaz sa natiahne. Po výraznom prešvihnutí tohto termínu a kilometrov začne rozvodový remeň vykazovať známky opotrebenia, napríklad praskliny či chýbajúce zuby. To je už pre motor celkom nebezpečné  a určite vhodné na výmenu. Prečo? Pretože jeho úlohou je presné načasovanie otvárania a zatvárania sacích a výfukových ventilov. Ak remeň z dôvodu chýbajúcich zubov preskočí, alebo sa pre opotrebenie roztrhne, ventily sa stretnú s piestami – nastane poškodenie motora. Otázkou je len to, ako vážne. Natiahnutá reťaz zase spôsobuje hlavne horšie štartovanie motora.  

Vymeniť všetko?

Neodporúčame jednotlivé diely setu rozvodov meniť postupne.  Ak sa na to pozrieme z finančnej stránky, nie je to ani cenovo výhodné. V niektorých prípadoch (podľa značky a typu vozidiel) musia mechanici vybrať motor, čo prácu predražuje. No a predstavte si, že by nevymenili rozvodový mechanizmus naraz...

Zároveň treba povedať, že remeň sa pretrhne skôr výnimočne, ale napríklad kladky strácajú na funkčnosti vplyvom neustálej rotácie a tepla, čiže môžu byť strojcom nešťastia a viesť i k poškodeniu/preskočeniu remeňa. 

Výmenu si pýta aj vodné čerpadlo. Hoci priamo nepatrí k rozvodovému setu (je súčasťou chladiacej sústavy motora), nepriamo s ním súvisí a je dôležité ho meniť spolu s rozvodovým mechanizmom – rozvodový remeň sa totiž stará o pohon vodného čerpadla. 

Aký je interval výmeny?

Od 60 000 až do 210 000 km – to je interval výmeny rozvodov, ktorý platí vo všeobecnosti. Zväčša sa prvá výmena vykonáva po 90 000 km a po každých ďalších 30 000 km by ste mali nechať rozvody skontrolovať v servise. Samozrejme, výmenu ovplyvňuje aj značka vozidla, respektíve rok jeho výroby (interval výmeny by mal byť uvedený v návode na obsluhu k vozidlu).

Štandardne sa od vyššie uvedených údajov môžete odpichnúť, ak máte auto s remeňovými rozvodmi (keď je hlavnou časťou prenosu pohybu rozvodový remeň). 

Ak máte auto s reťazovými rozvodmi (keď je hlavnou časťou prenosu pohybu rozvodová reťaz), výmenu, respektíve kontrolu stačí vykonať až po 200 000 km. Rozvodová reťaz má totiž podstatne vyššiu životnosť. To ale neznamená, že sa nemôže do istej miery zdeformovať. Jej výmena býva zároveň náročnejšia. 

Koľko zaplatíte?

Spomenuli sme, že pri výmene rozvodov sa neoplatí meniť iba konkrétnu súčiastku, ale komplexne celý rozvodový mechanizmus. Aj preto sa cena výmeny pohybuje v stovkách eur. Spolu s prácou však môže prekročiť i hranicu trojciferného čísla. Je totiž rozdiel v sume práce za rozvody umiestnené na zadnej strane motora, a v sume práce za rozvody z boku či spredu motora. 

Práve v prvom prípade patrí výmena k pracnejším a časovo náročnejším úkonom, pretože mechanici zvyčajne musia vybrať celý motor. Vtedy môže výsledná cena atakovať hodnotu 2 000 eur.

Dôvod na profesionálny servis

Výmena komponentov rozvodov auta nepatrí k tým lacnejším – o dôvod navyše, prečo ju zveriť do rúk skúsených mechanikov. V prospech profesionálneho servisu hrá i fakt, že inštalácia mechanizmu rozvodov je precíznou záležitosťou a neznesie ani drobné chyby. Pretože vtedy hrozí, okrem iného, zlý štart, vyššia spotreba či rýchlejšie opotrebovávanie rozvodových súčiastok. A to sú zbytočné peniaze navyše.

 

Zdroje:

https://www.autosuv.sk/technik/kedy-je-spravny-cas-na-vymenu-rozvodov 

https://www.autolekaren.sk/blog/detail/ako-casto-menit-rozvody 

https://autoride.sk/vsetko-co-potrebujes-vediet-o-rozvodoch 

https://www.autodielyskoda.sk/news/vymena-rozvodov-rozvodoveho-remena/

https://www.autodielygafa.sk/blogs/interval-vymeny-rozvodov---preco-ho-dodrziavat--438

https://hamuj.sk/blog/5-znakov-ze-rozvody-vasho-motora-potrebuju-vymenu 

 

Odkaz: https://www.q-service.sk/vymena-rozvodov/?gclid=Cj0KCQjwtO-kBhDIARIsAL6Lorcdu4ayR_aHrrZQKAH840L_BiDbRUfjNxgpBhP9vl9QXwstNzzdQRUaAqmfEALw_wcB 

 

website created by WMT Studio