Q-SERVICE - Medzinárodná sieť autoservisov

Údržba klimatizácie v letných mesiacoch: Ako udržať klimatizáciu čistú a funkčnú

Údržba klimatizácie v letných mesiacoch: Ako udržať klimatizáciu čistú a funkčnú

Ako sa starať o klimatizáciu v aute, aby v letných mesiacoch fungovala bezproblémovo? Prečítajte si tipy, ako udržať chladný a osviežujúci vzduch v aute.

Klimatizácia v aute sa teší zvýšenej popularite najmä počas letných mesiacov. Ako udržať vašu klimatizáciu v optimálnom stave, aby slúžila práve v tropických teplotách? Aké kroky môžete podniknúť na udržanie chladného a osviežujúceho vzduchu v aute?  

Okná nechajte radšej zatvorené

Keď autá ešte nemali klimatizáciu, alebo v začiatkoch, keď neboli klimatizácie také efektívne, zvykli sme si otvárať počas jazdy okná, nech interiér auta trochu prefúka. Ak však jazdíte so zapnutou klimatizáciou, otvorené okno zvyšuje množstvo chladiva, ktoré systém potrebuje. Viac chladiaceho médiá sa rovná viac paliva, a teda aj viac peňazí z vašej peňaženky.

 

Kontrolujte hladinu chladiacej kvapaliny

Rovnako, ako sa staráte o olej do motora, dbajte aj na množstvo chladiaceho média. V prípade, že budete mať málo chladiacej kvapaliny, klíma nebude fungovať efektívne

U starších áut sa odporúča vymeniť chladiacu kvapalinu každé dva roky a u nových modelov každé štyri roky.
Ak sa vám zdá, že musíte chladiacu kvapalinu vymieňať pričasto, dajte si radšej klimatizáciu preveriť v autoservise. Môže sa stať, že v systéme je netesnosť a médium odtiaľ uniká.

Pravidelne vymieňajte peľový filter

Peľový filter je dôležitou bariérou medzi kabínou auta a vonkajškom. Okrem peľu zachytáva aj nečistoty a udržiava interiér auta bezpečný aj pre alergikov. Taktiež zabraňuje šíreniu nepríjemných pachov. Peľový filter vám neodporúčame čistiť doma svojpomocne, pretože potrebujete použiť vhodné prostriedky. Vymeniť a zhodnotiť jeho stav môže iba odborník. Taktiež typy peľového filtra sa líšia v závislosti od modelu vozidlaŽivotnosť tohto filtra je približne 15-tisíc kilometrov. Ak však jazdíte v prašnom prostredí alebo v lokalite, kde sa vyskytuje viac peľových častíc, bude potrebná výmena o niečo skôr. To, že váš filter už nadsluhuje, spoznáte tak, že v interiéri cítite nepríjemný zápach a okná sa zahmlievajú rýchlejšie ako zvyčajne.

Nezabudnite na dezinfekciu

Keďže je v klimatizácii vlhko a počas niektorých mesiacov sa skoro nepoužíva, vytvárajú sa ideálne podmienky pre množenie baktérií. Kondenzovaná voda v systéme spôsobuje nepríjemný zápach a v klimatizácii sa usádzajú organické i anorganické nečistoty. Preto je vhodné klimatizáciu pravidelne dezinfikovať. Okrem toho, že správne vykonaná dezinfekcia odstráni všetky nečistoty, zabráni usadzovaniu nových.

Nechajte klimatizáciu bežať

Dôležité je, aby ste klimatizáciu pravidelne používali. Ak sú mesiace, keď klimatizáciu vôbec nezapínate, mali by ste ju spustiť aspoň na desať minút. Ideálne by bolo, keby ste ju zapli na maximálny výkon. Pomôžete tak kompresoru, ktorý je dôležitou súčasťou systému klimatizácie. Taktiež zamedzíte, aby sa v systéme zadržiavala zbytočná vlhkosť a rosa

Mali by ste si však zapamätať, že ak je klimatizácia zapnutá na dlhej trase, je ideálne zastaviť ju päť až desať minút pred vypnutím motora. Vysuší sa výparník, a tak sa minimalizuje tvorba baktérií, ktoré milujú vlhké prostredie. Aj pre váš organizmus je vhodnejšie, keď sa na vonkajšiu teplotu prispôsobí postupne. 

Nezabúdajte na servis

Všeobecný servis klimatizácie zahŕňa:

kontrolu pracovnej teploty klimatizácie

výmenu a doplnenie chladiacej kvapaliny

výmenu a čistenie peľového filtra

kontrolu netesností a poškodení

dezinfekciu klimatizácie.

 

Aby vaša klimatizácia bežala počas letných mesiacov ako hodinky, je nutné myslieť na jej údržbu v predstihu. Nezmeškajte pravidelné servisné prehliadky, ktoré zahŕňajú aj údržbu klimatizácie.

 


 

 

website created by WMT Studio