Q-SERVICE - Medzinárodná sieť autoservisov

Ako často meniť brzdovú kvapalinu a ako jej kvalita vplýva na chod auta?

Ako často meniť brzdovú kvapalinu a ako jej kvalita vplýva na chod auta?

Zaujíma vás, prečo a ako často meniť brzdovú kvapalinu? Pripravili sme pre vás sumár najdôležitejších informácií, ktoré prispejú k bezpečnejšej a komfortnejšej jazde.

Čo je brzdová kvapalina?

Brzdová kvapalina je hydraulická kvapalina, ktorá sa používa v hydraulických brzdových systémoch automobilov, motocyklov a aj iných vozidiel. Disponuje vysokou odolnosťou voči teplote i vlhkosti, ochraňuje súčasti brzdového systému pred koróziou i opotrebovaním. 

Jej hlavnou úlohou je prenášať tlak z brzdového valca do brzdových strmeňov alebo kolies a tým pádom umožniť vodičovi zabrzdiť vozidlo. To znamená, že keď dôjde k stlačeniu brzdového pedálu, brzdová doštička sa pritlačí o disk a vozidlo spomalí, alebo zastaví. 

Až tak úplne jednoduché to však nie je. Za správny tlak pritlačenia brzdovej doštičky je zodpovedné čerpadlo brzdovej kvapaliny a posilňovač bŕzd, ktoré pomocou nej tlačí na piest brzdovej doštičky. Pri tomto procese vzniká trenie, čo má za následok aj zahrievanie brzdovej kvapaliny. 

S pribúdajúcim časom i vplyvom ďalších faktorov, ako je napríklad štýl jazdy či terén, sa brzdová kvapalina znehodnocuje nasávanie vlhkosti znižuje bod varu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo zníženia účinnosti bŕzd až ich zlyhania. 

 

Typy brzdových kvapalín 

Brzdové kvapaliny sa rozdeľujú do viacerých kategórií podľa bodu varu a viskozity. Medzi najbežnejšie typy patria: 

  • DOT3 s bodom varu 205 stupňov Celzia a nižšou viskozitou sa používa v starších vozidlách. 

  • DOT4 má bod varu 230 stupňov Celzia a strednú viskozitu, pričom je využívaná vo väčšine moderných áut a nákladných vozidlách. 

  • DOT5 s bodom varu 260 stupňov Celzia a vyššou viskozitou je vhodná pre pretekárske autá s vysokým výkonom. 

  • DOT5.1 má bod varu 260 stupňov Celzia, ale v porovnaní s ostatnými je hlavnou zložkou silikón. 

 

Funkcie brzdovej kvapaliny 

Brzdy sú jednou z najdôležitejších súčastí automobilu. V tomto smere hrá kľúčovú rolu brzdová kvapalina, ktorá má dve hlavné funkcie: 

  • je zodpovedná za prenos hydraulického tlaku z brzdového pedála do brzdových strmeňov. 

  • premazáva a chráni jednotlivé komponenty brzdového systému, ako napríklad valce a tesnenia, čím zároveň predlžuje ich životnosť. 

 

Ako často meniť brzdovú kvapalinu? 

Odpoveď je ukrytá v odporúčaní výrobcu konkrétneho modelu automobilu. Závisí to však aj od spôsobu jazdy či terénu. Vo všeobecnosti platí, že brzdová kvapalina sa vymieňa každé 2 – 3 roky, alebo každých 40 000 – 60 000 kilometrov. 

Odborníci však radia realizovať pravidelnú kontrolu stavu brzdovej kvapaliny, ktorú dokážete urobiť sami. Ak má brzdová kvapalina niektorý, alebo viaceré nižšie uvedené znaky, je správny čas na jej výmenu: 

  • brzdová kvapalina je znečistená, tmavá alebo zakalená (prirodzene je číra), 

  • cítiť z nej spáleninu, 

  • došlo k poklesu hladiny v nádržke. 

 

Okrem toho je potrebné zvážiť výmenu brzdovej kvapaliny aj vtedy, keď samotné zabrzdenie nie je adekvátne rýchlosti a intenzite stlačenia brzdy. 

Kontrolu v pohodlí domova môžete vykonať aj pomocou testera, ktorý dokáže zmerať mieru vlhkosti v brzdovej kvapaline. Ak je pomer vody menší ako 1,5 %, čo značí minimálny bod varu 180 stupňov Celzia, brzdová kvapalina je v poriadku. Pri pomere vody v rozmedzí 1,5 – 3 % je potrebná častejšia kontrola a pri pomere vody väčšom ako 3 % je nutné okamžite zájsť do servisu a brzdovú kvapalinu vymeniť

Ak neviete, či sú vaše brzdy v poriadku, alebo potrebujete vymeniť brzdovú kvapalinu, neváhajte kontaktovať našich profesionálov z Q-SERVICE

 

website created by WMT Studio